Svenskarnas parti väljer att demonstrera utan tillstånd.

Publicerad: 2010-05-28

-Polisens medvetna förhalande av tillståndsbeslutet tvingar partiet att dra tillbaka ansökan och i stället kalla till demonstration utan formellt tillstånd säger Daniel Höglund, partiledare för Svenskarnas parti (SvP).

Strax efter mordet på 16-åriga Beatrice Fredriksson i Västerås meddelande Svenskarnas parti (SvP) att man kommer hålla en öppen manifestation i Västerås under parollen ”För ett tryggt Sverige och mot det mångkulturella våldet”. Polisen meddelade inledningsvis att de inte kunde godkänna en demonstration i centrala Västerås den aktuella dagen och en ansökan om demonstration gjordes istället i det invandrartäta Råby centrum, vilket inte ligger långt från den plats där Beatrice bragdes om livet.

Sedan ansökan lämnats in har SvP försökt få ut ett beslut angående ansökan men utan resultat. Slutligen påstådde polisen i Västerås att man beslutat att inte bevilja tillståndet i Råby centrum p.g.a. säkerhetsskäl. Som ett alternativ till Råby centrum har polisen försökt att förmå Svenskarnas parti att acceptera en öde grusplan inne i skogen.

Svenskarnas parti meddelade direkt vid det tillfället att ett dylikt alternativ inte kan accepteras och begärde att få ett skriftligt beslut på avslaget om begärd demonstrationsplats, för att beslutet skulle kunna överklagas till länsrätten. Partiet har i dagliga samtal med polisen upprepade gånger efterlyst det skriftliga beslutet, vilket polisen vid varje tillfälle utlovat skall komma senare samma dag eller senast dagen därpå.

Sent på torsdag kväll meddelar Svenskarnas parti att man nu inte kan acceptera polismyndighetens förhalande av ett skriftligt beslut utan väljer i stället att återkalla ansökan och kalla till demonstration utan tillstånd.

I en skrivelse till polisen, skriver partiets ordförande Daniel Höglund och en av arrangörerna, Mikael Johansson följande:

Vi lämnade för över en vecka sedan in en ansökan till er angående en demonstration lördagen den 29 maj i Råby, Västerås, men vi har ännu inte fått något beslut från er. Ikväll informerade ni oss om att det fortfarande inte är tagit något formellt beslut om huruvida vi kan få tillstånd för demonstrationen eller ej.

Vi hade hoppats på att denna ansökan kunde skötas seriöst och korrekt men istället för att ge oss ett beslut som eventuellt skulle kunna överklagas har ni förhalat processen och försökt få oss att acceptera fullständigt orimliga platser för en demonstration, platser som inga politiska partier hade godtagit. Vi har nu inte längre någon reell möjlighet att överklaga ett eventuellt avslag. Ifall avslaget kommer dagen före demonstrationen är det givetvis ytterst tveksamt ifall överklagan hinner med att behandlas, därför väljer vi nu istället att dra tillbaka vår ansökan.

Vi har under hela tiden som ni kunnat behandla ansökan legat på och försökt få ut ett beslut för att vi skulle ha möjlighet att överklaga detta men då ni idag informerade oss om att ni fortfarande inte tagit något beslut så väljer vi alltså härmed att dra tillbaka vår ansökan med omedelbar verkan.

Med vänlig hälsning

Mikael Johansson

Daniel Höglund

Svenskarnas parti (SvP)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0